Osnovana: 1875. godine

0
Rate this post

Organizacija Instituta:

 • Odjel za opću dijagnostiku
 • Odjel za angiologiju i interventnu radiologiju
 • Odjel za kompjutoriziranu tomografiju, magnetske vibracije i ultrazvučnu dijagnostiku
 • Odsjek urološke i dječje radiologije

Radnici: ukupno 74 radiologa: 18, specijalista radiologije 3

 • Sveučilišni nastavnici:
 • 4 profesora radiologije i 1 docent
 • Dizajneri radiologije: 28

CT skeniranje

Godišnje se u Institutu izvrši više od 100.000 pretraga. Procedure kadrovske visoke inovativnosti, CT kao i MR, provode se kod više od 10.000 pacijenata. Intravenozno sredstvo za usporedbu koristi se za dijagnosticiranje korteksa bubrega, a insuflacija zraka pravo u mjehur za otkrivanje prodiranja stijenke, biopsija pluća, kao i promjene na jetri radi se kompjutoriziranom tomografijom ili ultrazvukom.

Ukupno je ultrazvukom obavljeno oko 4.000 pregleda. Pronicljive, superselektivne i neselektivne angiografije rade se u 700, a flebografija u više od 200 klijenata. Dodatno se provode intervencije, perkutana transluminalna angioplastika perifernih arterija s tromboliticima, pozicioniranje stenta, embolizacija kvržice te arteriovenske fistule.

 1. Neuroradiološki pregledi uključuju mijelografiju s usporedbenim agensima topljivim u vodi, CT mijelografiju i cisternografiju, magnetsko vibracijsko snimanje glave i vrata te digitalnu subtrakcionu angiografiju (DSA) glave i vrata.
 2. Tradicionalni analitički pregledi kao što su snimanje pluća, evaluacija želučanog sustava, osteoartikularne bolesti, urogenitalna radiologija zajedno s mamografijom su među svakodnevnim potrebnim programima.

Odjel za gastroenterologiju i hepatologiju obavlja sve suvremene neinvazivne, ali i intruzivne gastroenterološke preglede (ultrazvuk abdominalnog područja, gastroskopija, kolonoskopija, biopsija jetre, trbuščića, crijeva, citopunkcija jetre, gušterače, te razvoj u abdomen, endoskopski retrogradni kao i perikardijalni niz intervencija:

Prestanak pušenja kao i zaustavljanje gubitka krvi, rješavanje prekanceroznih ranica i polipa iz debelog crijeva i trbušnog crijeva, uklanjanje žučnih kamenaca, ugradnja endoproteza u bilijarnu i gušteraču stablo, a također i jednjak (početni metalni samoproširujući stent jednjaka postavljen je 1999.

Godine u našem Zavodu za dilataciju stenoza jednjaka i debelog crijeva, drenažu pseudocista gušterače i također apscesa u šupljini želučanog zuba drugih, kao i prema lotu raznolikost ERCP-ova kao i tretmana u ovom zahvatu (ugradnja stenta, ekstrakcija konkrementa), mi smo vodeća ustanova u R epublici Hrvatske, s oko 430 procjena godišnje, od kojih je većina povezana s intervencijama (250 vađenja kamenca, 100 ugrađenih žučnih i pankreasnih stentova). itd).

Postoji 24-satna dežurna služba za intervencije kod osoba s krvarenjem iz GI sustava, što omogućuje suvremenu njegu intenzivnih osoba. Endokrinološki istraživački laboratorij koji zapravo djeluje u sklopu Instituta više od 25 godina samo je jedan od najboljih u nas.

Odjel za nefrologiju i dijalizu bavi se osobama s perzistentnim i akutnim zatajenjem bubrega uz pomoć suvremenih tehnika za nadoknađivanje bubrežne funkcije.

Institut je zapravo razvio tehnike za terapiju hemofiltracije, hemodijafiltracije, integrirane hemodijafiltracije, plazmafereze, imunoadsorpcije kao i hemoperfuzije, a pacijenti s akutnim zatajenjem bubrega nastalim anorganskim zatajenjem obrađuju se primjenom metoda kontinuirane dijalize.

 • Postoji odjel za peritonealnu dijalizu, zapravo je razvijena poliklinika i nefrološki laboratorij.
 • Odjel za nefrologiju i dijalizu početna je ustanova Visoke škole za dijalizu Pliva, a sudjelovanje je rezultiralo zapaženim znanstvenim i stručnim uspjesima.
 • Odjel za hematologiju učinkovito rješava probleme hematologije i onkologije s jedinstvenim interesom u području koagulacije.

Odjel za internu medicinu za hitne slučajeve etablirao se odnedavno u području intenzivne njege i zapravo je stekao ogromno iskustvo u rješavanju i najsloženijih problema na ovom području.Djelatnici Ustanove za internu medicinu već desetljećima pokazuju zapravo na Medicinskom fakultetu i stomatološkoj njezi, kao i na Visokoj školi medicinskih sestara i tehničara.