Osnovana: 1954. godine onkologija, 1964. godine nuklearna medicina

Rate this post

Klinička tvrtka:

 • Odjel za radioterapiju
 • Odjel za kemoterapiju
 • Zavod za bolesti štitnjače – Hrvatska kultura štitnjače
 • Zavod za morfološku nuklearno medicinsku dijagnostiku
 • Zavod za opću nuklearno-medicinsku dijagnostiku
 • Zavod za stručnu i eksperimentalno-istraživačku laboratorijsku onkologiju
 • Zavod za mobilnu kao i molekularnu onkologiju
 • Odjel za tumorske markere i radiobiokemiju
 • Postrojenje za kvrgave gene.
 • Raznolikost kreveta: 23
 • Zaposlenici: ukupno 105
 • Sveučilišni instruktori: 5
 • (2 profesora, 3 pomoćna profesora).

Znanstvenoistraživački djelatnici medicine: 13.

Magistri znanstvenih istraživanja: 4 liječnika: 23 (7 stručnjaka za nuklearnu medicinu, 1 specijalist za nuklearnu medicinu i radioterapiju, 3 stručnjaka za radioterapiju, 1 stručni patolog kao i citolog, 3 liječnika koji se bave radioterapijom, 3 liječnika specijalizirana za nuklearnu medicinu , 1 medicinski stručnjak koji se koncentrira na unutarnje lijekove u nuklearnoj medicini, 4 novaka u istraživanju).

Osoblje VSS-a: 12 (2 biologa, 2 klinička biokemičara, 3 kemičara, 1 molekularni biolog, 3 fizičara, 1 nastavnik stranog jezika).Ostalo: 17 diplomiranih medicinskih sestara (5 srednjih škola, 12 viših srednjih škola), 33 uslužna tehničara (17 viših srednjih škola, 16 srednjih škola), 5 administrativnih djelatnika, 12 asistencija, 1 vratar.

Pretraga gama kamera.

U Klinici, koja je nastavna baza Fakulteta za medicinu i stomatologiju, godišnje se hospitalizira više od tisuću onkoloških bolesnika, a isto toliko se i ambulantno liječi. Radioterapija Co-60, liječenje zračenjem kao i hormonska terapija koriste se kod više od 1000 pacijenata godišnje.

Visoki standardi u radioterapijskoj terapiji postižu se svježe predstavljenim uređajem Co-60, simulatorom i računalnim sustavom za pripremu radioterapije.Centar danas jedini u Hrvatskoj radi intersticijsku brahiterapiju u liječenju tumora dojke, kože, glave i vrata, jednjaka i mokraćnog sustava, a uveo je i najsuvremeniju strategiju naknadnog uvođenja brzog radioaktivnog resursa s intrakavitarnom i intersticijskom brahiterapijom.

Zahvaljujući globalnom sudjelovanju, ona je jedina u zemlji koja je koristila imunološki tretman melanoma rekombinantnim interferonima.

Napredna nuklearna dijagnostika, ultrazvuk i citološka dijagnostika omogućuju dubinsku procjenu svih tjelesnih organskih sustava s više od 30.000 testova svake godine. Korištenje radionuklida u dijagnostici omogućuje osobito otkrivanje poremećaja organa u raznim bolestima.

Trenutne primjene sastoje se od emisijske tomografije (SPECT), radioimunoscintigrafije, medicinske dijagnostike kao i liječenja neuroendokrinih kvržica. Posebno se ističe temeljita medicinska dijagnostika i liječenje bolesti štitnjače, točnije izraslina, koje se sastoji od biokemijske, imunogenetske, citološke i radionuklidne dijagnostike, uz radiojodnu i medikamentoznu terapiju.

Ambulanta je Referentni centar za bolesti štitnjače Ministarstva zdravlja i wellnessa.

Tu je i Državni centar za suzbijanje gušavosti.Klinika također provodi jednu od najopsežnijih laboratorijskih onkoloških dijagnostika, koja metodično provodi ispitivanje stanične imunosti kod pacijenata sa solidnim kvržicama i limfoproliferativnim stanjima, te citogenetsku procjenu konstitutivnog kariotipa kod pacijenata sa solidnim kvržicama.

Godišnje se napravi oko 55.000 analiza markera kvržica, receptora hormonskih agenasa, imunokompetentnosti, citogenetskih i molekularnih nasljednih analiza.

Ustanova također igra vitalnu ulogu u svjetskoj kliničkoj razmjeni i suradnji, njeni radnici i podružnice vlasnici su brojnih domaćih, ali i svjetskih poslova, kao i godišnje objavljuju hrpe kliničkih i specijalističkih radova u vodećim kliničkim časopisima. Centar ostaje u nekoliko područja na razini kliničkih centara na planeti.