Osnovan 1946. godine

0
Rate this post

Tvrtka – Posao Instituta odvija se u 5 odjeljenja i 2 odjeljenja:Odjel funkcije, obrade materijala i kontrole kvaliteteZavod za opću medicinsku biokemiju i biologijuZavod za laboratorijsku dijagnostiku hitnih situacijaOdjel za hematologijuZavod za jedinstvenu kliničku biokemiju i biologiju.

Podjela lipoproteina, koštanih markera i također vitaminaZavod za neurobiokemijuOdjel za dijagnozu metaboličkih i prirođenih pogrešakaOdjel za proteine, enzime i imunološke markereOdjel za laboratorijsku medicinsku dijagnozu ovisnostiZavod za molekularnu dijagnostikuZavod za medicinsku molekularnu dijagnostikuOdjel za farmakogenetiku.

Članovi osoblja: ukupno 64 VSS – 18medicinskih biokemičara: 17 (7 stručnjaka kliničke biokemije, 5 diplomiranih kliničkih biokemičara, 4 klinička biokemičara stručnosti, 1 znanstveni novak);.liječnik 1 (pomoćnik u istraživanju).Sveučilišni nastavnici: 2 profesora.

Predizbori: 7.Doktori znanstvenih istraživanja: 3.Magistri znanstvenih istraživanja: 8.Ostalo: 38 tehničara wellness usluga u laboratoriju višeg i srednjeg obrazovanja i učenja.1 djelatnik uprave Visokog učilišta.7 pomoćnog osoblja.Laboratorija.

Medicinski odjel za kemiju je stručna, znanstvena i ujedno nastavna jedinica u sklopu Doma zdravlja Sestre milosrdnice s osnovnom djelatnošću medicinsko-laboratorijske dijagnostike iz područja kliničke biokemije i biologije, laboratorijske hematologije i imunologije, farmakološko-toksikološke analitike, hitne pomoći.

Laboratorijska dijagnostika te molekularna dijagnostika genetskih, metaboličkih i metaboličkih bolesti. farmakogenetika.

Navedena dijagnostika provodi se prema potrebama suvremene medicine svih centara i ustanova KB-a Sestre milosrdnice uz razne druge wellness, ali i znanstvene organizacije u zemlji, a također je uređena kao i pod vodstvom priznatih istraživačkih laboratorijskih stručnjaka.

  1. Laboratorijski program pruža više od 200 različitih pretraga krvi, likvora, urina i raznih drugih organskih tekućina.
  2. Pregledi se provode suvremenim pristupima, suvremenim inovacijama na suvremenim instrumentima prema zahtjevima dobre laboratorijske tehnike istraživanja (Spisak Hrvatske komore medicinskih biokemičara).
  3. Postupci analize ovog Zavoda uvelike su za potrebe iznimno ugledne medicinske dijagnostike, ali i terapije te zahtijevaju posebno kvalificirane stručnjake, ali i iskustvo.

Osim temeljnog specijalističkog posla, Medicinski odjel za kemiju kao mentorska baza Medicinskog fakulteta, a također i Farmacije Sveučilišta u Zagrebu, sudjeluje u dodiplomskom i poslijediplomskom obrazovanju i učenju učenika profesora medicine i farmacije te također biokemije i u osposobljavanju svih zdravstvenih stručnjaka.

Znanstvena djelatnost samostalno ili zajedno s medicinskim strukama prodire u sva područja specijalističkog rada Instituta i čini ga poznatim u domaćoj, ali i međunarodnoj kliničkoj bibliografiji.Odabirom Propovjednika zdravlja od 8. veljače 2000. godine, Znanstveni institut za kemiju KB Sestre milosrdnice proglašen je Referentnim centrom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za medicinsku i biokemijsku dijagnostiku hitnih stanja.